De populaire sandbox-game Minecraft

Voor diegene die nog niet bekend zijn met Minecraft, dit is een sandbox en adventure-spel dat initieel werd uitgebracht voor de PC. Inmiddels is er ook een Android variant beschikbaar, daarnaast zijn er verschillende spelconsoles -zoals Microsoft Xbox, Sony PlayStation en Nintendo Switch- waarop je Minecraft kunt spelen.

Minecraft werd uitgebracht in 2011 en is nog altijd ongekend populair. Inmiddels zijn het aantal Minecraft verkopen de 200 miljoen al  gepasseerd. Het spel is ontworpen door de Zweed Markus Persson (zijn alias is Notch). Notch bracht het spel uit onder het door hem opgerichte bedrijf Mojang AB, inmiddels is Microsoft Studios de eigenaar van Mojang.

Hoe werkt Minecraft?

In Minecraft is alles vierkant. De koeien, schapen en varkens bestaan uit blokken. JIJ bestaat uit blokken. Je zwaard, je bijl, je pikhouweel; alles bestaat uit blokken. Wanneer je begint in Minecraft, kun je vrij rondlopen door een virtuele wereld. Deze wereld bestaat uit ondergrondse mijnen, ravijnen en mijnschachten vol met grondstoffen. De speler kan deze grondstoffen delven en tot andere voorwerpen verwerken, om te vechten tegen de monsters (mobs). Ook kun je gebouwen en voorzieningen bouwen.

Bij Minecraft heb je geen vooraf vastgesteld doel, het gaat om het verkennen, het bouwen en het delven van grondstoffen. Je kunt feitelijk doen wat je wilt. Wil je de werelden verkennen? Ga je gang, er zijn verschillende werelden: graslanden, woestijnen, moerassen, sneeuwgebergten en ga zo maar door.

Je kunt er ook voor kiezen te settelen. Bouw een huis met steen of hout, maak ramen, deuren, trappen, vloerkleden en nog veel meer om er een echte woning van te maken. In het huis kun je dingen kwijt, zoals ovens en kisten. Kisten zijn handig voor je voorraad, aangezien je beperkte spullen mee kan nemen. In de tussentijd ontstaan onder de grond zogeheten ‘spawners’ waarin vijandelijke mobs ontstaan.

Spelmodi

De standaardmodus is de Survival modus. Hier moet je overleven en begin je ook met niks. De speler moet voedsel vinden om in leven te blijven en zich verdedigen tegen monsters die ’s nachts ontstaan. Je moet zelf bouwmaterialen verzamelen. In de Creative modus heeft de speler oneindige bouwmaterialen tot z’n beschikking, Je kunt dus blijven doorbouwen, zonder dat de voorraad op raakt. In Creative modus kun je ook vliegen en je gaat niet dood als je valt of wordt aangevallen door monsters.

In Minecraft zijn er meerdere werelden. Je hebt de normale wereld, the Nether, the End en the Void. Om in the Nether te komen moet de speler een portaal maken van obsidiaan en deze in brand te steken. Je kunt deze wereld vervolgens verkennen. Hier zijn minder verschillende soorten bouwblokken, in de Nether is vooral lava te vinden. Ook zijn hier andere monsters dan in de gewone wereld.

De speler kan ook naar the End. Hier moet je de eindbaas verslaan, genaamd de Enderdraak – waarna het spel is uitgespeeld. Daarnaast is er nog een onderste laag, genaamd de the Void. Deze zit onder de lagen obsidiaan en bedrock. Alleen in de Creative modus kan de speler naar the Void. Dit kan door de onderste blokken weg te slaan. Hier kun je vervolgens vliegen, maar ga je de ver naar beneden, dan ga je dood.

Mobs die je kunt tegenkomen

Mobs zijn dieren en monsters in het spel. Deze zijn er in 3 categorieën. Vriendelijk, neutraal en vijandig. De vriendelijke mobs zijn de varkens, koeien, schapen, kippen, vissen en inktvissen. De neutrale zijn wolven, ijsberen, endermannen, panda’s en ijzergolems. Deze worden alleen agressief als je ze aanvalt. Vijandige zijn zombies, skeletten, creepers, spinnen en heksen. Deze vallen je vanuit zichzelf aan.

In Minecraft kun je tal van grondstoffen vinden, bijvoorbeeld:
• Steenkool
• Diamant
• IJzer
• Redstone
• Lapis Lazuli
• Smaragd
• Goud

Van deze grondstoffen kun je verscheidene dingen maken. De steenkool wordt samen met stokken gebruikt om fakkels van te maken. Deze geven de speler de mogelijkheid om beter te zien in de donkere mijnen. De stoffen ijzer, diamant en goud kunnen worden gebruikt om pikhouwelen mee te maken. Hiervan is ijzer het minst sterk, goud een stuk sterker en diamant het allersterkst. Met een diamanten pikhouweel kan de speler obsidiaan weghakken. Dit lukt met andere houwelen niet.

Goed voor de ontwikkeling

Minecraft heeft verschillende voordelen voor kinderen die het spelen. Het bevat namelijk allerlei leerzame elementen. Je moet continu rekenen om te weten of je genoeg grondstoffen hebt. Je moet ook veel denken in oplossingen. Je leert veel over omgevingen en wat daarin kan groeien.

Minecraft stimuleert de creativiteit omdat je van alles kunt bouwen. Er worden complete kastelen gebouwd en andere gebouwen. Het spel is ook goed voor je ruimtelijk inzicht door het vele bouwen en rondlopen in gebouwen en mijnen.

Waarom is het spel zo populair?

Minecraft is zo populair omdat je je fantasie de vrije loop kunt laten. Je kunt bouwen wat je wil, ontdekken wat je wil, maken wat je wil… Tegelijkertijd moet je jezelf voorzien van grondstoffen om te overleven. Het spel is grafisch niet zo mooi om te zien, dit zorgt ervoor dat je zelf je verbeelding moet gebruiken. Je kunt zelf wat maken om het landschap mooier te maken.

Ook kun je het spel snel leren. Het is niet ingewikkeld om te bouwen met blokken, of om dingen te maken. Als je eraan begint, heb je het al aardig snel onder de knie en kun je jouw vaardigheden steeds verder uitbreiden. Ook moet je alles zelf ontdekken, dit is zowel leuk als leerzaam. Je krijgt weinig uitleg en vind zelf je weg.

Er zijn ook gigantisch veel mods waar spelers hun wereld mee kunnen uitbreiden. De HD texture pack bijvoorbeeld, wat de blokken een mooier uiterlijk geeft. Je kunt ook meerdere dieren toevoegen. Of meer gebieden ontdekken. Meer grondstoffen. Noem het maar op. Je hebt eindeloos veel keuze.

git add .