Over Bonami

Interactief spelcomputer museum voor alle generaties!

Bij het Bonami Museum in Zwolle vind u Nederlands grootste collectie spelcomputers en computers. Ook zijn er een enorme hoeveelheid games, collector items en merchandise producten te bewonderen.

Wist u al dat u in ons museum niet alleen kunt kijken? Een groot deel van zowel de oude als nieuwe spelcomputers staan bespeelbaar opgesteld. Er kunnen maar liefst 250 personen gelijktijdig gebruik van maken.

En natuurlijk niet te vergeten onze indrukwekkende arcadehal, met tientallen 1ste generatie arcadekasten en een klein aantal flipperkasten of pinball machines , allemaal vrij bespeelbaar voor het publiek.

Ook kunnen museum bezoekers een onvergetelijke ervaring beleven met de nieuwste Sony PS5. Zelfs een werkende 3D printer ontbreekt niet in de collectie.

De 3250m2 expositie ruimte biedt ons de mogelijkheid om voor een heerlijk ruime opstelling te kiezen. De bezoeker heeft hierdoor de ruimte en vrijheid om volop te genieten van het unieke museum.

Afgezien van de entreeprijs worden er geen additionele kosten in rekening gebracht voor het spelen op de spelcomputers en arcadekasten of flipper kasten.

Kom het ervaren! Het is een leerzaam, maar vooral leuk en interactief uitje voor jong en oud.

Tot ziens, het Bonami Team

 

De geschiedenis van Bonami in vogelvlucht

2020 – 2021 – Een krankzinnige Corona tijd. Heeft 2 kanten gehad. Het gaf ons de gelegenheid om versneld de tentoonstellingsruimte te vullen. Dat lukte prima. Financieel was het echt knokken voor wat we waard zijn en….we overleefden de ellende. Met hulp van Gemeente Zwolle en de overheid en onze huurbaas hielpen naar vermogen. De bezoekers hielpen ook, die kwamen gelukkig in grote getallen op bezoek.

2019 – Een jaar van de tentoonstellingsruimte vullen en best wennen aan de ook veel grotere Arcade ruimte.

2018 – Bonami heeft een nieuw onderkomen gevonden, we blijven gewoon in Zwolle. Het nieuwe pand heeft een mooiere entree en beschikt over een groot eigen parkeerterrein. Bovendien beschikken we over een nog grotere expositieruimte, wat willen we nog meer.

2017 – Er zijn diverse game tentoonstellingen van derden te zien in ons museum. Gameverzamelaar Anne Bras met zijn fantastische Big Box Collectie evenals Pong verzamelaar Rene Lips met zijn indrukwekkende collectie van de allereerste spelcomputer; de Pong.

2016 – Een jaar van uitzoeken en opbouwen. We zitten goed op onze plaats in Zwolle.

2015 – De verhuizing is een feit. Wel eerst drie maanden gesloten, alvorens we onze deuren op 1 mei zullen openen in Zwolle. Prachtige nieuwe locatie met 3000m2 expositie ruimte. De bezoekersaantallen verdubbelen dit jaar.

2014 – In augustus weet Bonami een nieuw pand te bemachtigen in Zwolle. Het zal nog een half jaar duren alvorens we hier kunnen intrekken. De voorbereiding is in volle gang.

Er worden 4 retro spelcomputer beurzen georganiseerd, twee maal in Apeldoorn en eenmaal in Eindhoven en Schiedam.

Het jaarlijkse Zelda evenement wordt een groot succes, evenals de maandelijkse PC Game wedstrijden.

2013 – Bonami Spelcomputer Museum en Mouse Control hebben een overeenkomst gesloten waardoor de derde officiĆ«le E-sportclub van Nederland een feit zal zijn. Hierdoor krijgt mouse control een trainingsruimte in het museum. Museum bezoekers kunnen professionele gamers zien trainen en tevens zelf plaatsnemen achter een speciaal voor E-sports ingerichte computer.

Er worden voor het eerst 4 beurzen in een jaar georganiseerd. Naast de twee reguliere computer beurzen in Apeldoorn wordt er ook een spelcomputer beurs georganiseerd in Eindhoven, als onderdeel van Dutch Gaming Festival en een retro game beurs in Schiedam. Vanaf heden worden er elk jaar 4 spelcomputer beurzen gehouden.

Er vinden diverse tentoonstellingen plaats: Mini Expositie Sinclair, Mini-expositie Detasoft en de Lucas Arts expositie van verzamelaar Anne Bras. Evenals de Nintendo Famicom expositie, dit naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van het spelsysteem.

2012 – Het museum ontvangt enkele grote aanwinsten in de vorm van Rad Rally, een dubbele race sit-in arcadekast van Sega en de Midway Winner een pong arcade kast.

In oktober vindt voor de tweede keer het succesvolle Zelda evenement plaats in ons museum.

In december worden er voor het eerst TV opnames gemaakt.

2011 – Een nieuwe mijlpaal voor het spelcomputer museum. We verhuizen naar een nieuwe pand (voorheen gemeentehuis), in het centrum van Epe. Voortaan zijn we 6 dagen per week geopend!

Na het einde van de 2-jarige ‘Bliep Bliep’ tentoonstelling, georganiseerd door Stichting Computer Erfgoed Nederland, wordt de tentoonstelling gedoneerd aan het Bonami Spelcomputer Museum. Vanaf heden is een deel van de tentoonstelling te bewonderen in ons museum.

2010 – In maart staan Stichting Bonami Spelcomputers en Stichting Computermuseum op het beroepskeuze-evenement Skillsmasters 2010. Ingehuurd door Stichting Praktijkleren.

2009 – In mei worden we door GamEffect ingehuurd om voor het 20 jarig bestaan van Ripe58 het personeel te vermaken in de Beurs van Berlage.

Bonami huurt een stand op de tweede editie van het Free Gaming evenement in Rotterdam.

Stichting Computer Erfgoed Nederland organiseert een 2-jarige museum tour door Nederland. Onder de naam ‘Bliep Bliep’ gaat de tentoonstelling langs diverse musea. BENT Projecten krijgt de opdracht om dit alles te realiseren. BENT benadert Bonami en vraagt ons om als leverancier en adviseur op te treden. De perfecte samenwerking heeft geleid tot een geweldig succes. De tentoonstelling was te bewonderen in de volgende musea: Nemo (Amsterdam), Belasting en Douanemuseum (Rotterdam), eXplorion (Kerkrade), Het Techniek Ontmoetingspunt (Delft), Universiteitsmueum Groningen.

2008 – Bonami staat op Het Multimedia Event in Utrecht met een enorme stand. Stichting Bonami Spelcomputers en Stichting Computermuseum maken hier bekend te gaan samenwerken. Dit met als doel het beheren van beide verzamelingen professioneler aan te pakken, elkaar ondersteunend en aanvullend op het gebied van PR, logistiek en beleidskwesties evenals het delen van historische en museale kennis.

Bonami is aanwezig met een stand op het eerste Free Gaming evenement in Rotterdam.

Bonami verzorgt het retro gedeelte op het 3-daags game event GameXperience van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

2007 – Het museum wordt ondergebracht bij Stichting Bonami SpelComputers, die als doel heeft de spelcomputer te verzamelen, te bewaren, te exposeren en voor het publiek bespeelbaar te houden.

In oktober werkt het Bonami museum mee aan een tentoonstelling van het Industrion in Kerkrade. Dit is voor het eerst dat er wordt geƫxposeerd buiten het museum. Nadien zullen er nog vele tentoonstellingen volgen.

Ook Bonami levert de arcadekasten voor de Power Unlimited stand op Gameplay 2007.

2006 – In oktober wordt voor het eerst een retrobeurs georganiseerd. Dit werd direct een groot succes. Sindsdien wordt er 2x per jaar een beurs georganiseerd, ergens in Nederland.

2002 – Het idee wordt geboren om een spelcomputer museum op te starten, nadat de twee verzamelaars vaststelden dat ze inmiddels wel erg veel unieke consoles en games hadden verzameld.

1998 – Naomi en John Groenewold beginnen met het verzamelen van (spel)computers.