Het museum

Interactief spelcomputer museum voor alle generaties!

Bij het Bonami Museum in Zwolle vindt u Nederlands grootste collectie spelcomputers en computers. Ook zijn er een enorme hoeveelheid games, collector items en merchandise producten te bewonderen.

Wist u al dat u in ons museum niet alleen kunt kijken? Een groot deel van zowel de oude als nieuwe spelcomputers staan bespeelbaar opgesteld. Er kunnen maar liefst 250 personen gelijktijdig gebruik van maken.

En natuurlijk niet te vergeten onze indrukwekkende arcadehal, met een grote collectie retro arcadekasten en een klein aantal flipperkasten, allemaal vrij bespeelbaar voor het publiek.

De 3250m2 expositie ruimte biedt ons de mogelijkheid om voor een heerlijk ruime opstelling te kiezen. De bezoeker heeft hierdoor de ruimte en vrijheid om volop te genieten van het unieke museum.

Afgezien van de entreeprijs worden er geen kosten in rekening gebracht voor het spelen op de spelcomputers, arcadekasten en flipperkasten.

Kom het ervaren! Het is een leerzaam, maar vooral leuk en interactief uitje voor alle leeftijden.

Tot ziens, het Bonami Team

 

De geschiedenis van Bonami in vogelvlucht

2023 – een nu wat uitgebreider verslag dan voorgaande jaren.

Er is dit jaar een aantal dingen gebeurd op het gebied van games. Natuurlijk is dat te veel om op te noemen en pakken we er een aantal hoogtepunten uit. Games, films, series… Ook in het museum was genoeg te beleven!

Maart: Super Mario Bros. The movie
Toen deze film werd aangekondigd werd er met veel enthousiasme gereageerd, maar ook met de vraag of het wel echt een goede film zou zijn. Ik kan je vertellen dat de meeste mensen na het zien van deze film enorm enthousiast waren! Waaronder wijzelf natuurlijk. De film zit vol met verwijzingen naar de Mario games, de muziek is er geweldig in gevlochten en het is al met al gewoon een ontzettend leuke film om naar te kijken. Een film die zowel voor kinderen als voor volwassenen ontzettend tof is.

Mei: Fortnite kamer in het museum
We hebben in het museum een Fortnite kamer ingericht. In deze kamer staan zes computers waarop Fortnite gespeeld kan worden. We zagen dat Fortnite erg populair is om in het museum op de consoles te spelen. Daarom hebben wij de Fortnite spelers hun eigen ruimte gegeven, waardoor de consoles weer vrij zijn om andere spellen op te spelen.

Mei: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Deze game kwam in mei dit jaar uit en zorgde voor veel enthousiasme en creativiteit onder spelers. Het bouw-mechanisme samen met alle andere nieuwe mogelijkheden bieden urenlang speelplezier. Met een nieuw verhaal waar je via herinneringen (de tears) moet ontdekken wat er aan de hand is. De tempels zijn uitdagend en de shrines zijn net als in het vorige spel veelal aanwezig.

Juli: Weerwolven van Wakkerdam in het museum
Dit jaar hebben we een aantal nieuwe vrijwilligers gekregen. Eén hiervan doet in de vakanties een zondag een spel Weerwolven van Wakkerdam met onze bezoekers die mee willen doen. Zo’n 10 tot 15 bezoekers kunnen meedoen aan dit spel en het duurt ongeveer een uur of anderhalf. Sinds juli worden deze middagen druk bezocht wanneer er weer eentje gepland staat en er wordt enthousiast meegedaan door jong en oud!

Oktober:  D&D sessies gestart in het museum
In oktober zijn we gestart met onze eerste sessie voor mensen die graag kennis willen maken met de D&D wereld. Mensen die al wat meer gevorderd zijn kunnen ook altijd bij deze sessies aanschuiven. We hebben gemerkt dat er een behoefte is onder mensen uit de omgeving om een plek te hebben waar zij D&D kunnen spelen. De eerste sessie was een groot succes: ruim 2 uur gezelligheid in onze kantine! Deze sessies zijn maandelijks terugkerend, met wisselende Dungeon Masters. Ook voor gevorderden wordt gewerkt aan een mooie sessie.

En dan zijn we alweer beland in december! Net als voorgaande jaren is dit jaar voorbij gevlogen.
Wat zal 2024 ons brengen in games, films en series? we zullen het melden.

2022 – Een vliegende start, met gezellig veel bezoekers. Een prima groei die ons de vervelende tijden doet vergeten.

2020 en 2021 – Corona jaren, een verschrikkelijke tijd, wij hebben die tijd wel goed kunnen benutten door onze tentoonstellingsruimte te vergroten naar 3250 m2. Weinig tot geen bezoekers, en heel druk toen het even wel mocht/kon.

2019 – De ruimte is groter en we hebben de collectie uitgebreid.

2018 – Verhuizing binnen Zwolle naar de Ossenkamp 4 – 8024AE. De ruimte is nu 3000 m2, heerlijk.

2017 – Er zijn diverse game tentoonstellingen van derden te zien in ons museum. Gameverzamelaar Anne Bras met zijn fantastische Big Box Collectie evenals Pong verzamelaar Rene Lips met zijn indrukwekkende collectie van de allereerste spelcomputer; de Pong.

2016 – Een jaar van uitzoeken en opbouwen. We zitten goed op onze plaats in Zwolle.

2015 – De verhuizing is een feit. Wel eerst drie maanden gesloten, alvorens we onze deuren op 1 mei zullen openen in Zwolle. Prachtige nieuwe locatie met 2400m2 expositie ruimte. De bezoekersaantallen verdubbelen dit jaar.

2014 – In augustus weet Bonami een nieuw pand te bemachtigen in Zwolle. Het zal nog een half jaar duren alvorens we hier kunnen intrekken. De voorbereiding is in volle gang.

Er worden 4 retro spelcomputer beurzen georganiseerd, twee maal in Apeldoorn en eenmaal in Eindhoven en Schiedam.

Het jaarlijkse Zelda evenement wordt een groot succes, evenals de maandelijkse PC Game wedstrijden.

2013 – Bonami Spelcomputer Museum en Mouse Control hebben een overeenkomst gesloten waardoor de derde officiële E-sportclub van Nederland een feit zal zijn. Hierdoor krijgt mouse control een trainingsruimte in het museum. Museum bezoekers kunnen professionele gamers zien trainen en tevens zelf plaatsnemen achter een speciaal voor E-sports ingerichte computer.

Er worden voor het eerst 4 beurzen in een jaar georganiseerd. Naast de twee reguliere computer beurzen in Apeldoorn wordt er ook een spelcomputer beurs georganiseerd in Eindhoven, als onderdeel van Dutch Gaming Festival en een retro game beurs in Schiedam. Vanaf heden worden er elk jaar 4 spelcomputer beurzen gehouden.

Er vinden diverse tentoonstellingen plaats: Mini Expositie Sinclair, Mini-expositie Detasoft en de Lucas Arts expositie van verzamelaar Anne Bras. Evenals de Nintendo Famicom expositie, dit naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van het spelsysteem.

2012 – Het museum ontvangt enkele grote aanwinsten in de vorm van Rad Rally, een dubbele race sit-in arcadekast van Sega en de Midway Winner een pong arcade kast.

In oktober vindt voor de tweede keer het succesvolle Zelda evenement plaats in ons museum.

In december worden er voor het eerst TV opnames gemaakt.

2011 – Een nieuwe mijlpaal voor het spelcomputer museum. We verhuizen naar een nieuwe pand (voorheen gemeentehuis), in het centrum van Epe. Voortaan zijn we 6 dagen per week geopend!

Na het einde van de 2-jarige ‘Bliep Bliep’ tentoonstelling, georganiseerd door Stichting Computer Erfgoed Nederland, wordt de tentoonstelling gedoneerd aan het Bonami Spelcomputer Museum. Vanaf heden is een deel van de tentoonstelling te bewonderen in ons museum.

2010 – In maart staan Stichting Bonami Spelcomputers en Stichting Computermuseum op het beroepskeuze-evenement Skillsmasters 2010. Ingehuurd door Stichting Praktijkleren.

2009 – In mei worden we door GamEffect ingehuurd om voor het 20 jarig bestaan van Ripe58 het personeel te vermaken in de Beurs van Berlage.

Bonami is aanwezig met een stand op de tweede editie van het Free Gaming evenement in Rotterdam.

Stichting Computer Erfgoed Nederland organiseert een 2-jarige museum tour door Nederland. Onder de naam ‘Bliep Bliep’ gaat de tentoonstelling langs diverse musea. BENT Projecten krijgt de opdracht om dit alles te realiseren. BENT benadert Bonami en vraagt ons om als leverancier en adviseur op te treden. De perfecte samenwerking heeft geleid tot een geweldig succes. De tentoonstelling was te bewonderen in de volgende musea: Nemo (Amsterdam), Belasting en Douanemuseum (Rotterdam), eXplorion (Kerkrade), Het Techniek Ontmoetingspunt (Delft), Universiteitsmueum Groningen.

2008 – Bonami staat op Het Multimedia Event in Utrecht met een enorme stand. Stichting Bonami Spelcomputers en Stichting Computermuseum maken hier bekend te gaan samenwerken. Dit met als doel het beheren van beide verzamelingen professioneler aan te pakken, elkaar ondersteunend en aanvullend op het gebied van PR, logistiek en beleidskwesties evenals het delen van historische en museale kennis.

Bonami is aanwezig met een stand op het eerste Free Gaming evenement in Rotterdam.

Bonami verzorgt het retro gedeelte op het 3-daags game event GameXperience van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

2007 – Het museum wordt ondergebracht bij Stichting Bonami SpelComputers, die als doel heeft de spelcomputer te verzamelen, te bewaren, te exposeren en voor het publiek bespeelbaar te houden.

In oktober werkt het Bonami museum mee aan een tentoonstelling van het Industrion in Kerkrade. Dit is voor het eerst dat er wordt geëxposeerd buiten het museum. Nadien zullen er nog vele tentoonstellingen volgen.

Ook levert Bonami de arcadekasten voor de Power Unlimited stand op Gameplay 2007.

2006 – In oktober wordt voor het eerst een retrobeurs georganiseerd. Dit werd direct een groot succes. Sindsdien wordt er 2x per jaar een beurs georganiseerd, ergens in Nederland.

2002 – Het idee wordt geboren om een spelcomputer museum op te starten, nadat de twee verzamelaars vaststelden dat ze inmiddels wel erg veel unieke consoles en games hadden verzameld.

1998 – Naomi en John Groenewold beginnen thuis met het verzamelen van (spel)computers.