Vandaag, 1 september 2019, bestaat de Atari Lynx exact 30 jaar. Althans, in Amerika kwam hij 1 september 1989 op de markt. Het was de allereerste portable kleurenspelcomputer, oftewel een handheld. Uniek was ook de multi-speler optie. Voor deze spelcomputer werden verschillende spellen beschikbaar gesteld, die veelal geïnspireerd werden op de spellen die destijds in de arcadehal speelbaar waren. De Lynx was helaas geen groot succes door het gebrek aan ontwikkelaars voor het maken van de spellen.
In 1987 begonnen ze bij Epyx met het ontwikkelen van de Lynx, toen nog de Handy genoemd. Deze werd op de Consumer Electronics Show (CES) voor het eerst getoond aan computerbedrijven. Wegens gebrek aan de nodige financiële middelen stuurde Epyx uitnodigingen naar verschillende bedrijven om partner te worden, waaronder Nintendo maar die wees het verzoek af.
Atari daarentegen zag hier wel kansen in en besloot de productie en marketing van deze kleuren handheld voor zijn rekening te nemen. Tijdens de zomer editie van CES 1989 presenteerde Atari het product onder de naam Portable Color Entertainment System.
In 1989 kwam ook de Game Boy van Nintendo op de markt. Vergelijkingen tussen de Lynx en Game Boy werden snel gemaakt. De Game Boy was een lichtere handheld, verbruikte minder batterijen en was kleiner, maar de Lynx had veel krachtigere hardware en een backlit-kleurenscherm. Nintendo won deze concurrentiestrijd, de Game Boy werd een groter succes dan de Lynx, maar desalniettemin staat de Atari Lynx bekend om zijn fantastische spellen.
Voor de Atari Lynx waren arcadespellen zoals Joust, Rampart en Klax beschikbaar. Ook titels van hoge kwaliteit zoals Chip’s Challenge, Warbirds en Gates of Zendocon waren speelbaar. Deze lieten ook zien hoe krachtig de spelcomputer was. Helaas lukte het Atari niet om bedrijven warm te krijgen voor het ontwikkelen van meer games voor de Lynx waardoor groot commercieel succes uitbleef. Slechts 4 jaar na de introductie van de draagbare Lynx bracht Atari alweer een nieuwe spelconsole uit, de 64-bit Atari Jaguar.