Saturn: Sega’s Vergeten Console
In de jaren ’90 woedde er een concurrentiestrijd in de consolewereld. Nintendo en Sega vochten om de aandacht van miljoenen gamers, terwijl Sony onverwacht het strijdtoneel betrad met de PlayStation. Te midden van deze strijd bracht Sega een ambitieuze, mysterieuze console op de markt: de Sega Saturn. Geliefd door sommigen, genegeerd door velen. Was het een visionaire krachtpatser die zijn tijd vooruit was, of juist het kind van een chaotisch beleid? Tijd om deze ondergewaardeerde console onder de loep te nemen.
2D vs 3D games De Saturn was technisch gezien indrukwekkend. Met twee hoofdprocessors en maar liefst acht afzonderlijke chips, wilde Sega een krachtpatser neerzetten die grafisch en auditief toonaangevend was. De console was uitermate geschikt voor prachtige 2D-graphics, iets wat je zag in arcade-poorten als Street Fighter Alpha 3 en Radiant Silvergun. Maar toen de markt zich razendsnel richting 3D bewoog, bleek de Saturn niet gebouwd voor deze nieuwe koers.
Een rommelige lancering In Japan kwam de Saturn sterk uit de startblokken. Binnen twee dagen verkocht Sega er ruim 170.000 exemplaren. Maar in het Westen liep het mis. In de VS werd de Saturn vervroegd gelanceerd zonder waarschuwing aan retailers, waardoor veel winkels de console boycotten. De prijs van $399 werd tijdens dezelfde E3-conferentie weggevaagd door Sony’s simpele maar vernietigende aankondiging: “PlayStation – $299”.
Sega vertrouwde in eerste instantie op eigen titels en arcade-poorten. Sony wist echter grote Japanse ontwikkelaars aan zich te binden, waaronder Namco, Capcom, Konami en Square. Met titels als Final Fantasy VII, Tekken en Resident Evil bouwde de PlayStation snel een indrukwekkende bibliotheek op, die zich richtte op oudere spelers en de nieuwe 3D-ervaring.
Veel third-party ontwikkelaars haakten af bij de Saturn, juist vanwege de ingewikkelde hardware. Dat betekende dat de gamecatalogus van de Saturn achterbleef, vooral buiten Japan.
Waar de Saturn in Europa en Amerika vrij snel het veld moest ruimen, bleef hij in Japan langer succesvol. RPG’s, visual novels en vechtgames vonden er een trouw publiek. De mascotte Segata Sanshiro werd zelfs een cultheld — een karateman die in bizarre reclames mensen ervan weerhield om niet te gamen. Het hielp: de Saturn verkocht in Japan meer dan de Nintendo 64.
Daytona USA Toen de Sega Saturn in Japan werd gelanceerd op 22 november 1994, kwam op dezelfde dag ook Daytona USA uit — één van Sega’s grootste arcadetoppers. De game was bedoeld als een showcase voor de kracht van de Saturn, vooral omdat het in de arcade een enorm succes was dankzij de indrukwekkende graphics, soepele gameplay en meeslepende soundtrack.
Einde productie Toen duidelijk werd dat de Saturn geen succes werd in het Westen, schakelde Sega snel door naar de Dreamcast. Het abrupte einde van de Saturn liet fans en ontwikkelaars achter met gemengde gevoelens.
Wil jij de Sega Saturn bekijken in ons museum en meer leren over de geschiedenis van videogames en consoles? Koop dan snel je kaartjes en kom een keertje langs!