Boxed PC Games tentoonstelling – tot december 2020

Benieuwd welke computer spelletjes er door de jaren heen allemaal zijn uitgebracht? Het Bonami SpelComputer Museum organiseert een interactieve tentoonstelling van ’s werelds grootste collectie big box PC games. Deze bijzondere game collectie is afkomstig van de Nederlander Anne Bras.

Bij gameliefhebbers is Anne beter bekend als de PC-King. Zijn indrukwekkende verzameling van big box PC games werd eerder deze maand bekroond door Guinness World Records als ‘Largest collection of boxed PC games’. Als museum zijn wij bijzonder trots deze unieke en uitgebreide verzameling tentoon te mogen stellen. Bovendien krijgen bezoekers op deze wijze de mogelijkheid om op een deel van de collectie te kunnen spelen.

Voor het jaar 2000 werden computerspellen standaard verkocht in ‘big boxes’. Grote kartonnen verpakkingen, bijna met het formaat van een A4-tje, dikwijls rijk gedecoreerd en voorzien van posters of andere leuke extra’s. Naderhand werden PC games op DVD uitgebracht om ruimte in de schappen te besparen. Tegenwoordig worden zelfs veel spellen digitaal aangeschaft. Voor Anne gaat er echter niets boven een echte boxed PC game.

Tijdens de telling op 17 juni 2017 zijn er maar liefst 1.832 boxed PC games geteld. Deze telling is officieel bekrachtigd door een notaris. Het heeft twee jaar geduurd, maar inmiddels heeft Anne Bras het wereldrecord op zijn naam staan. Eerder deze maand heeft Guinness World Records dan ook het bijbehorende certificaat voor ‘Largest collection of boxed PC games’ uitgereikt.

Guinness World Records, voorheen bekend als Guinness Book of Records, geeft jaarlijks een boek uit met een collectie aan internationaal erkende records. De eerste editie werd uitgegeven in 1955. Tegenwoordig verschijnt er elk jaar een nieuwe druk met records van het afgelopen jaar. Behalve wereldrecords staan er in het Guinness World Records boek ook topprestaties en extremen vermeld. Het boek is verkrijgbaar in 28 talen, waaronder het Nederlands.