Jazz Jackrabbit expositie in museum Zwolle – tot december 2020

Kent u Jazz Jackrabbit nog? Het populaire platform spel voor de PC bestaat dit jaar 25 jaar, daarom organiseert het Bonami SpelComputer Museum uit Zwolle met ingang van 15 december 2019 een bijzondere expositie die geheel in het teken staat van Jazz Jackrabbit.

In het 3.000m2 grootte museum is een ruimte beschikbaar gesteld waar ’s werelds grootste Jazz Jackrabbit collectie wordt tentoongesteld. De privé verzameling is afkomstig van Anne Bras en omvat naast de originele shareware versie, ook deel 2 en verschillende Limited Edition versies. Ook omvat de collectie tal van merchandise producten.

Wat is Jazz Jackrabbit?

Jazz Jackrabbit werd uitgebracht in 1994 als een side-scrolling 2D platform game voor de PC. De Amerikaanse videogame designer Cliff Bleszinski heeft het spel bedacht, waarna de Nederlander Arjan Brussee de opdracht kreeg om Jazz Jackrabbit te programmeren in Turbo Pascal 7.0.

De PC game werd uitgebracht door Epic MegaGames, waar Cliff werkzaam was. Jazz Jackrabbit werd het grootste succes dat Epic MegaGames tot dan toe ervaren had. Inmiddels denken velen bij de naam Epic MegaGames direct aan Fortnite of Unreal Tournament, maar voor deze succesnummers was Jazz Jackrabbit een directe hit.

In eerste instantie verscheen het spel alleen op diskette, naderhand is er een uitgebreidere variant uitgebracht op CD-rom. In de hoofdrol vind je een groen superkonijn, genaamd Jazz, waarmee je tal van avonturen aangaat om uiteindelijk bij een eindbaas uit te komen. Er waren verschillende spel niveaus beschikbaar, waardoor je niet snel uitgespeeld raakte. Het grote succes leidde in 1998 tot deel 2. Er werden verschillende nieuwe elementen toegevoegd, waaronder een multi-player mode.

De tentoonstelling in het Bonami SpelComputer Museum is vanaf vandaag te bewonderen en zal tot december 2020 te aanschouwen zijn.