GameBoy

Tijdlijn van Game Boys 

Einde deze maand bestaat de Game Boy Advance SP 20 jaar! De kans is groot dat er bij jou thuis ook nog een of meerdere Game Boys liggen, of dat je je er vroeger uren mee vermaakt hebt. Om het jubileum van deze SP te vieren hebben we een artikel in elkaar gezet over deze handheld, en de vergelijking met zijn voorgangers.

Laten we beginnen bij de feiten: in Japan werd de Gameboy Advance SP uitgebracht op 14 februari 2003. Noord-Amerika volgde met de release op 24 maart en in de rest van de wereld werd de handheld op 28 maart beschikbaar. De Game Boy Advance SP heeft een clamshell-ontwerp, dat vele jaren geleden werd geïntroduceerd door de Nintendo Game & Watch-serie. Het heeft een standaard Game Boy Advance Link-kabelpoort aan de bovenkant, samen met een nieuwe stijl oplaadpoort. Deze poort zit ook op de originele DS en opladers zijn onderling compatibel.

Aan de linkerkant bevindt zich een volumeregelaar, aan de onderkant bevindt zich de cartridge-sleuf die Game Boy-, Game Boy Color- en Game Boy Advance-spelcartridges accepteert, en aan de rechterkant bevindt zich een aan / uit-schakelaar. De knoppen op de handheld zijn gewijzigd in een microschakelaarstijl, vergelijkbaar met de knoppen op de modernere 3DS-familie. De SP werd in vele verschillende kleuren uitgebracht. Er zijn speciale editiekleuren uitgebracht, zoals een gele Pikachu-editie met Pikachu op het deksel, een rood-witte Famicom-editie die alleen in Japan is uitgebracht en een NES-editie met een NES-thema.

De Game Boy Advance SP was de vijfde opvolger van de Game Boy, die in de Benelux in 1990 uitkwam. De voorgangers van deze SP waren de Advance, de Color, de Light (die alleen in Japan verkocht werd) en de Pocket. Doordat de cartridges van deze handhelds bruikbaar waren voor alle modellen, bleven alle Game Boy handhelds even relevant door de tijd heen. Echte concurrentie werd hierdoor door Nintendo redelijk voorkomen. Wel leek het er even op dat ze ingehaald zouden worden door de Playstation. Daarom kwam de SP uit, een verbeterde versie van de Advance, in een poging de verkoopcijfers weer op te krikken en de verkoopachterstand in te halen.

Wat betekent SP? Dit betekent Special Project. De SP kwam in twee verschillende variaties, de eerste was het front-lit model AGS-001. Dit model heeft een verlicht scherm, hoewel de kleuren vervaagd lijken. Het voorlicht kon aan of uit worden geschakeld. De tweede variant had achtergrondverlichting, met aanzienlijk verbeterd contrast en kleuren, en dit was model AGS-101. In tegenstelling tot het 001-model waarbij het voorlicht aan of uit kon worden geschakeld, kon de helderheid op het 101-model worden geschakeld.

De Game Boy Advance SP had geen koptelefoonaansluiting meer, waar zijn voorgangers die wel hadden. Er konden verloopstekkers worden gekocht om een koptelefoon te gebruiken, of een speciale koptelefoon voor de Advance SP. Het nadeel daarvan was dat men niet kon opladen en een koptelefoon gebruiken tegelijkertijd. Hiervoor werd ook weer een oplossing bedacht met de verkoop van een splitter, waardoor de aansluiting werd verdeeld in een opladerpoort en een koptelefoonpoort.

In 2005 bracht Nintendo een verbeterde versie van de Game Boy Advance SP uit in Noord-Amerika, met een helderder scherm met achtergrondverlichting in plaats van het scherm met achtergrondverlichting van de vorige versie. Deze vernieuwde SP was Nintendo’s eerste internationaal uitgebrachte handheld-systeem met een geïntegreerde achtergrondverlichting. Deze versie werd echter maar beperkt in Europa uitgebracht.

De vele uitgebrachte kleuren van alle Game Boys bij elkaar maakt het een mooie collectie om te hebben. Een kleurrijk palet aan gamegeschiedenis. Ook zeker in ons museum te bekijken, dus kom eens langs en ga naar de rij van de Game Boys in de tijdslijn. Of pak thuis je oude Game Boy er even weer bij.