Veertig jaar FamiCom

Hoera! De FamiCom bestaat 40 jaar!
De FamiCom is het Japanse equivalent van de Nintendo Entertainment System en deze werd in 1983 uitgebracht in Japan. Omdat deze ontzettend populair was in Japan en ontzettend populair is onder verzamelaars willen wij hier natuurlijk een artikel aan wijden. Hieronder lees je meer!

De FamiCom is een 8-bit spelcomputer van Nintendo en is in Japan uitgebracht in 1983. FamiCom staat voor Family Computer.

In de jaren 70 en 80 waren de eerste spelcomputers ongekend populair. Spelcomputers zoals de Atari 2600, de Intellivision en de ColecoVision verkochten erg goed. Spellen zoals Donkey Kong kwamen uit op die eerste spelcomputers. Deze spellen waren een enorm succes en Nintendo besloot om zelf een spelcomputer op de markt te brengen.

De FamiCom is de Japanse equivalent van het Nintendo Entertainment System (de NES). De controllers van de Family Computer waren, in tegenstelling tot de NES, aan de hoofdeenheid bevestigd en konden aan de zijkanten van het systeem worden opgeborgen. De controller van Player One kan het spel pauzeren en de controller van Player Two heeft audiobediening. De cartridges waren twee keer zo klein als die van de NES en werden bovenaan geplaatst in plaats van door een deur aan de voorkant (zoals bij de NES). In plaats van eruit te zien als een verticale cartridge, zoals de NES, lijkt hij meer op een SNES-cartridge, maar is hij te vinden in verschillende kleuren: grijs, geel en blauw.

Onder leiding van Masayki Uemura werd in het geheim de FamiCom ontwikkeld. Het zou eerst de bedoeling zijn dat de FamiCom een homecomputer zou worden met een toetsenbord en een floppydrive maar de ontwikkelingskosten waren te hoog. De FamiCom kreeg wel een uitbreidingspoort waar een los verkrijgbaar toetsenbord en diskdrive op aan gesloten kon worden. Het toetsenbord was te koop met een cartridge waarop speciale software stond: Family Basic.

De FamiCom Disk System is alleen uitgebracht in Japan. Het apparaat gaf de FamiCom de mogelijkheid om games vanaf speciale disks af te spelen. Het voordeel van deze disks was dat de spellen groter waren dan op cartridge en dat je je voortgang in het spel kon opslaan.

Om de FamiCom aantrekkelijker te maken voor een jonger publiek werd gekozen voor vrolijke opvallende kleuren. In Japan was de FamiCom een enorm succes. Aan het einde van 1984 waren er meer dan 2.5 miljoen systemen verkocht.

De FamiCom was de eerste spelcomputer die een D-pad had in plaats van een joystick. En in de 2de controller zit een microfoon. Bij de Japanse versie van Zelda wordt gebruikt gemaakt van die microfoon. Een eindbaas kan niet tegen geluid dus door te roepen in de microfoon gaat deze af. En door te blazen in de microfoon gaat een kaars aan.

De FamiCom is in ons museum te vinden uiteraard, dus kom een keer langs en beleef dit mooie stuk geschiedenis.